…

Jobba smartare hemifrån

Hur du undviker onödig smärta i nacke, axel och arm.

Fight the Pain


Sedan våren 2020 har väldigt många fått ställa om och arbeta hemifrån. 
Vår senaste SIFO-undersökning
 visar att ca 46 % av den arbetande befolkningen arbetar hemifrån – och samtidigt ser vi att bildskärmsrelaterad smärta i nacke, axel och arm rusat i höjden bara under det senaste året.

Här hittar du tips på hur du undviker onödig smärta, övningar som hjälper och produkter som hjälper dig arbeta i rätt position – vad vi kallar centrerat.


En bra grundposition

Din arbetsställning vid datorn ökar risken för att utveckla smärta i nacke, axlar eller armar. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador – så kallad musarm (RSI). Här är tre saker du bör tänka på:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.

Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd. Prova gärna ett höj- och sänkbart skrivbord – du kan märka påtagliga förbättringar genom att arbeta stående stora delar av dagen.

2. Håll armarna i linje med golvet.

Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående.

3. Håll händerna innanför axlarna.

För att förhindra förslitningsskador är det viktigt att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen, men genom att använda en ergonomisk mus från Mousetrapper, får du en korrekt ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

…

Standfriend


Sitt-stå. Stå-sitt. Må bra med Standfriend.
Elegant och ergonomisk. Standfriend från Mousetrapper är det senaste tillskottet i vårt sortiment med lösningar som hjälper dig slippa onödig smärta när du arbetar vid datorn. Genom att växla mellan en stående och sittande position mår du bättre och orkar mer. Komplett med en centrerad pekenhet för en elegant, ergonomisk lösning – hemma eller på kontoret.

Läs mer

Ergonomiska produkter för hemmakontoret


Med enkla hjälpmedel så undviks onödig smärta. Mousetrapper har sedan starten hängivet arbetat med att utveckla den bästa ergonomiska muslösningen. Alla våra muslösningar bygger på att du ska arbeta centrerat – eller som vi säger i Zonen – för att på så vis hålla armar och händer innanför axlarna. Då undviks spänningar som kan leda till livslång smärtproblematik, så kallad RSI, Repetitive Strain Injury. Här hittar du ett urval av våra centrerade muslösningar samt några produkter som ger dig en bättre arbetsposition hemma.

Det smarta tangentbordet Alpha

Mousetrapper Alpha är ett fullstort tangentbord med integrerad centrerad muslösning, vår Control Pad. 19 programmerbara knappar ger dig ett effektivt arbetsverktyg. Givetvis är den trådlös via Bluetooth, och du kan ansluta upp till 5 enheter. Smidigt om du efter jobbet vill använda den för tv, mobil eller surfplatta. En riktig favorit!

Läs mer om Alpha

Laptop/Tablet Stand skyddar nacken

Om du arbetar på en bärbar dator eller en surfplatta, överväg ett stativ som ger rätt höjd på skärmen. På så vis undviks spänningar i nacken som på sikt kan ge problem. Dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre, med en betraktningsvinkel på mellan 0° och 35°. Placera skärmen minst 50 cm från ögonen.

Läs mer om Laptop/Tablet Stand

Spara fötterna med mattan Active

Har du möjlighet så växla gärna sittande med att arbeta stående. Genom att arbeta stående bränner vi nästan dubbelt så mycket energi som när vi sitter ner, och det är bra för både rygg som nacke, axel och armar. Du kan märka påtagliga förbättringar genom att arbeta stående stora delar av dagen. Vår skönt mjuka matta Active gör att dina fötter inte blir trötta, vilket gör att du orkar stå en längre stund.

Läs mer om Active

5 övningar som motverkar smärta i nacke, axel, arm och handled


Här är tips på några övningar som du enkelt kan göra hemma. Det viktigaste är inte vad du gör, utan att aktivera kroppen och de stora muskelgrupperna för att öka blodcirkulationen.

Knäböj | Stå upp och håll armarna rakt ut framför dig. Luta dig lätt framåt och gör 5-10 knäböj, så djupt som möjligt utan att förlora balansen. Om du tycker det är svårt kan du hålla försiktigt i skrivbordet.

Lätta armhävningar | Sätt händerna mot kanten på bordet och gör 5-15 armhävningar.

Vadlyft | Stå med fötterna i axelbredd. Stå på tårna, helst så högt som möjligt. Försök att göra 5-10 vadlyft.

Nackövning | En övning du kan göra sittande. Knäpp händerna bakom nacken, tryck huvudet försiktigt bakåt och spänn bröstet framåt, böj ryggen och sträck ut. Därefter, runda ryggen och tryck hakan mot bröstet. Håll kvar händerna bakom nacken och vrid axlarna i sidled och sträck ut ordentligt. Upprepa båda övningarna ett par gånger.

Axlar och armar | Sitt ner och sträck armarna rakt upp. Flytta långsamt händerna bakåt. Upprepa ett par gånger. Sänk armarna i sidled, fortfarande sträckta så att armbågarna är i linje med öronen. Skjut tillbaka armarna, när du hittar positionen böjer du även händerna bakåt. Se hur länge du kan behålla positionen.

Vad ska man tänka på när man arbetar hemifrån?

Hör legitimerade sjukgymnasten Maja Pernfeldt berätta om vikten av att jobba ergonomiskt och hur du med enkla medel kan göra detta även från hemmet.