Den 5 November 2020

Design som främjar hållbarhet

När jag pratar med bekanta om hållbarhet så är det första som de kommenterar nästan alltid materialval och transporter. Det är såklart viktigt för att bidra till ett cirkulärt samhälle, men ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur många aspekter det finns på hållbarhet. Kan materialet återanvändas, kan transporterna kortas, är förpackningen återvinningsbar? Men det kanske viktigaste, för att minimera resursförbrukningen, är att produkten kan användas länge – och om den går sönder skall den kunna repareras.

Design för hela produktens livscykel

Vi samarbetar med Zenit Design, som designar våra produkter. Tillsammans genomförde vi för en tid sedan en mycket lyckad workshop för att bättre förstå hur vi kan öka hållbarheten i våra produkter genom att redan i designfasen göra aktiva val. Vi tittade till på exempel biologiskt nedbrytbar plast och fick lära oss hur komplext det är med återvinning, där användning av blandade material skapar återvinningsproblem. Vi diskuterade bland annat hur rätt design skapar produkter som lever ett långt liv, vilket är det viktigaste ur ett livscykelperspektiv, och som är möjliga att reparera och återvinna och därmed passar in i en cirkulär ekonomi.

”Vi har identifierat några nyckelfaktorer för att öka hållbarheten, där våra designers tidigt uppmuntras att tänka holistiskt och se – inte bara produktionsprocessen – utan hela produktens livstid, till hur den kan återanvändas och destrueras så att detaljer kan återvinnas för nya produkter”, säger Carl Forslund på Zenit Design.

Anders Ehnbom, VD

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete, eller har frågor? Tveka inte att kontakta mig. Jag kan inte svara på allt men jag kan svara så gott jag kan. Du når mig på [email protected], +46 76 949 70 44.