29 Februari 2024

Spännande forskningsprojekt
– AI hjälper oss öka effektiviteten i återvinning av elektronikavfall

Vi deltar just nu i ett projekt hos Chalmers Industriteknik, som är en integrerad del av Chalmers innovationsekosystem och forskningsstöd.
Projektet heter AutoWEEEdakt II och använder artificiell intelligens för att förbättra sortering och öka effektiviteten i återvinningen av elektronikavfall (WEEE).

I återvinning av elektronikavfall finns många manuella steg, speciellt när det gäller försortering. Under lång tid har man försökt automatisera processen, men det har varit problematiskt på grund av den enorma variationen och den exponentiella tillväxten av elektroniska produkter.

Smart AI tränas på bilddata

Tidigare har man utvecklat nya innovativa modeller för att skapa AI-drivna datorseendemetoder som kategoriserar elektronikavfall genom att observera det manuella sorteringsarbetet.

I detta projekt kommer vi öka mängden märkt bilddata att träna på för vårt AI. Detta tror vi kommer minska felsorteringen då ökad noggrannhet för de tränade AI-modellerna uppnås. Vi hoppas att detta kommer att stärka Sveriges position som pionjär inom återvinningssektorn och visa landets förmåga att hänga med i den globala utvecklingen av tillämpade AI-lösningar.

Eftersom Mousetrappers produkter är återvinningsbara, så ser vi med spänning fram emot resultatet. Kan vi med intelligenta lösningar få bort flaskhalsar som ökar återvinningsgraden och bidrar till ökad cirkularitet så är mycket vunnet.

 

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete, eller har frågor? Tveka inte att kontakta mig. Jag kan inte svara på allt men jag kan svara så gott jag kan. Du når mig på [email protected], +46 76 949 70 44.