…

Optimera din arbetsplats för ergonomisk effektivitet

Så skapar du en hälsosam arbetsplats

Ergonomi – nyckeln till en bekväm arbetsmiljö

Sedan våren 2020 har allt fler av oss anpassat oss till att arbeta hemifrån, vilket har lett till en ökad betoning på att skapa en ergonomiskt välkomnande arbetsplats. En central aspekt av detta är att förstå och implementera rätt skrivbordshöjd för att främja en bekväm arbetsmiljö och minska risken för smärta i nacke, axlar och armar.

Skrivbordets idealhöjd

Den största delen av skrivbordsarbete utförs sittande. Det är därför viktigt att skapa så ergonomisk miljö som möjligt, för att motverka arbetsrelaterade skador. För att skapa en optimal arbetsmiljö är det av yttersta vikt att justera skrivbordets höjd på ett sätt som stödjer kroppens naturliga position. Att arbeta vid ett skrivbord som är för högt eller för lågt kan leda till obehag och långsiktiga hälsoproblem. Här är tre tips på hur du kan undvika fel belastning vid skrivbordsarbete.

Håll fötterna stadigt mot marken

Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, något framför knäna. Om möjligt, använd ett fotstöd för att ytterligare stödja denna position. Alternativt kan ett höj- och sänkbart skrivbord eller stativ vara ett utmärkt alternativ, vilket gör det möjligt att arbeta stående under delar av dagen och därmed minska belastningen på nacke och rygg.

Håll armarna i linje med golvet

Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i en vinkel på cirka 90 grader. Genom att hålla armarna i linje med golvet minskar du risken för repetitiva belastningsskador och musarm. Variera gärna din arbetsställning genom att stå upp då och då, vilket kan främja bättre blodcirkulation och minska risken för stelhet.

Håll händerna innanför axelbredden

För att undvika onödig belastning är det viktigt att hålla händerna centrerade innanför axlarna. Undvik att sträcka ut armen för att nå musen, och överväg att använda en centrerad datormus för att upprätthålla en korrekt ställning och minska påfrestningen på armar och händer.

Fem tips för en ergonomisk arbetsställning

För att skapa en heltäckande och ergonomiskt korrekt arbetsplats är det inte bara skrivbordets höjd som spelar roll. Det innefattar även vilka redskap du använder, hur stillasittande du är. Här är fem tips för att upprätthålla en hälsosam och ergonomisk arbetsställning:

1. Växla mellan sittande och stående arbete

Byt mellan sittande och stående arbetsställningar för att minska belastningen på rygg och nacke. Ett höj- och sänkbart skrivbord kan vara en investering som gör stor skillnad. Att arbeta stående bidrar också till att man blir piggare och kan leda till ökad koncentration. Genom att växla mellan sittande och stående arbete kan man motverka värk och besvär med belastningsskador i rygg, nacke och axlar.

2. Använd ergonomiska arbetsredskap

Produkter som Mousetrapper Advance 2.0 eller Mousetrapper Alpha, med sina centrerade muslösningar, kan bidra till en ergonomiskt riktig arbetsposition och minska risken för belastningsskador.

3. Justera bildskärmens position

Placera skärmen på ögonhöjd eller något lägre för att undvika onaturlig belastning på nacken. En Laptop/Tablet Stand kan vara ett användbart tillbehör för att uppnå rätt höjd på skärmen.

4. Använd ergonomiska mattor för att minska trötthet i fötterna

Vid möjlighet, överväg att arbeta stående, gärna på en ergonomisk matta som Active. Detta kan förbättra kroppens cirkulation och minska belastningen på fötterna under längre arbetspass. Att arbeta stående minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Inkludera enkel motion och stretching

Ha gärna regelbundna rörelsepauser och stretchövningar i arbetsdagen för att öka blodcirkulationen och minska risken för stelhet och smärta. Här visar vi våra övningar för att motverka smärta och bidra till ett mer ergonomiskt arbete:
Övningar mot musarm
Övningar mot tennisarmbåge
Övningar mot karpaltunnelsyndrom
Övningar mot ont i nacken
Övningar för ulnarisnerven

Så skapar du en hälsosam och produktiv arbetsplats

Att skapa en hälsosam och produktiv arbetsplats handlar om att hitta ergonomiska sätt och göra justeringar som stödjer kroppens naturliga positioner. Genom att optimera skrivbordets höjd och följa de grundläggande principerna för en ergonomisk arbetsställning kan du inte bara undvika smärta och obehag utan också främja långsiktig hälsa och produktivitet. Investeringar i ergonomiska arbetsredskap som Mousetrapperprodukter och andra hjälpmedel kan vara nyckeln till en bekväm och hållbar arbetsmiljö hemma eller på kontoret.